středa 31. července 2013

Poznávání NY


Další z cest do NY jsme si naplánovali s Niki a Maťem. V pátek to vycházelo úplně naknop. Maťo přišel domů 17:30, Niki v 19:00 načančali se, najedli se a jeli pro mě do práce (já se čančal a jedl v ní) na 20:30. Pak nás vezli do Ronkonkomy na nádraží a odtud do NY na Jamaicu. Tam přestup na metro a cesta do centra na zamýšlenou rooftop párty na mrakodrapu.
Tuhle párty pro nás vymysleli kluci z NY, kteří byli u nás nedávno. Jejich kámoš nás tam měl protáhnou bez placení ;) Taková nabídka se prostě neodmítá. Takže jsme před mrakodrapem, nastrojení (dresscode je košile s límečkem), připití (já mám flašku Kapitána, Maťo víno) a připravení. Přibíhá náš protahovátor, kontroluje nám oblečení a pozastavuje se nad mým batohem-to prý že bude problém... Nedbám jeho strachů s tím, že to nějak dopadne. Takže jdem do fronty, všude ochranka a "pouštěčizaprovaz" jsou černoši v oblecích, jak z filmů. Jdem dovnitř, ukazujeme IDčka, do mého báglu se ani nepodívají. Šup do výtahu a jsme na střeše.
Batoh strkám za lehátko a jdem do víru párty. Platíme 20 koláčků a máme vodky s džusem zadáče, paráda!









Ale zase taková klasická párty to není. Jsou tu samí dobře oblečení lidé, kteří drží drinky a povídají si. Takže moc se tam vytancovat nedá... Jinak super, paříme až do rána a pak jedeme metrem ke klukům na byt.

Další den vstáváme kolem 10, snídáme a pádíme směr City. Začínáme Rockefeller Center. Za 27 koláčů vstup, cesta do 67. patra trvá přesně 45 vteřin. Strop výtahu je průhledný a vnitřek šachty je nasvícený, takže už tohle na nás dělá dojem. Výhled na NY je impozantní, město vypadá váážně krásně o milion procent líp než z pohledu z ulice.

Dolní Manhattan s dominantou Empire State Building.



Opačná strana s Central Parkem, zhora vypadá úžasně.

Nahoře jsme strávili necelou hodinku focení a obdivování. Jako kdybych přijel do NY jel sem nahoru a pak měl zase jet domů, tak jsem z toho hotovson. Bohužel mě to stále kazí ta špína všude, miliardy lidí, samé nabídky na cestu autobusem, kolem, rikšou...


Po návštěvě v oblacích míříme úplně na spodek Manhattanu, abychom přejeli převozem na druhou stranu řeky. Chvíli hledáme kde ten přívoz vůbec je, ale výhoda cizinců je, že vám každý poradí ;-) Takže jsme dorazili do čekací haly, kde nám zrovna loď ujela a my museli čekat na další. Aspoň jsme si vybojovali strategická místa u dveří, protože naloďování probíhá stylem, že nejdříve vystoupí osazenstvo lodi a pak se může nastupovat. Na lodi je celkem mačkanice u zábradlí. Chytře si vybíráme stranu, kde uvidíme Sochu svobody.

Dolní Manhattan z lodi. Krásně je vidět Freedom tower.



V Jersey vystupujeme a dáváme si sprinta zase do nástupní haly, abysme mohli jet zase stejnou lodí zpátky.




Teď už jen ke klukům pro věci a vláčkem domů.

Poznali byste v jaké čtvrti kluci bydlí? ;-) 


Žádné komentáře:

Okomentovat